Categorii
Blog

Ce facem cand copilul a inghitit un obiect?

Se intampla foarte des ca cei mici sa se inece cu lapte sau cu obiecte bagate in gurita. Va puteti pune un semn de intrebare atunci cand cel mic tuseste defensiv, nu poate respira bine, dupa care cand obiectul trece in bronhii si trahee ii va cauza acestuia o tuse violenta. Dupa cateva zile poate face febra, se manifesta ca o infectie respiratorie. Este o complicatie des intalnita la cei mici. Acestia se inrosesc, se sufoca, mai rau isi pierd cunostinta.

In timpul alaptarii cu biberon sau la san, capul celui mic trebuie tinut ridicat, pentru a impiedica sufocarea sau recurgitarea. Chiar dupa ce termina de mancat, trebuie sa ii tinem capul ridicat pentru a evita situatiile neplacute care pot sa apara in aceasta situatie.

Atentie la jucariile mici. Nu cumparati decat jucarii pentru varsta copilului. Verificati intotdeauna ce scrie pe etichetele de atentionare. Nu lasati niciodata un copil cu varsta de pana la 3 ani singur. Stiti ca cele mai multe accidente de sufocare au loc tocmai din cauza ca cei mici sunt lasati nesupravegheati?

Ce e de facut in caz de inhalare?
Poate aveti noroc si obiectul inghitit inca poate fi prins cu doua degete si tras afara. Copilul poate chiar el insusi sa expulzeze acel obiect. La spital, medicul va utiliza o penseta sau chiar degetele sale pentru a prinde obiectul si a-l debloca si trage afara.
Daca obiectul este inaccesibil si copilul este rosu cand respira sau cand tuseste este bine sa nu-l lungiti pe pat, ci sa-l tineti in pozitia sezut si sa nu-i dati sa bea sau sa manance. Chemati urgent salvarea sau apelati un serviciu de urgenta.

Exista si o manevra medicala pe care o putem practica chiar noi insine. Cand copilul devine albastru, nu mai tuseste si se sufoca. In acest caz sunt doua posibilitati: ori sunam la serviciile de urgenta, ori incercam metoda Mofenson. Cum procedati? Puneti copilul pe burtica, pe genunchii vostri, cu capul trecut de ei. Tineti-l pe micut cu o mana la nivelul umerilor (pe dedesubt). Apoi, cu muchia celeilalte maini, loviti scurt de 3-4 ori, intre cei doi omoplati ai copilasului pentru a face corpul strain sa-i iasa din gat. Daca va este teama sa aplicati aceasta metoda, asteptati salvarea, medicul de urgenta sau medicul da familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *